Да помагаме, означава да подаваме светлина, не скръб. Изпадналият в затруднение може и да се чувства добре, а проекциите, които му стоварваме, да го дърпат надолу, където изобщо не е бил преди това. Ако пък е загубил временно ориентир, мрачните ни обратни връзки могат да смрачат още повече небето му.

Ние никога не съжаляваме други хора, винаги само и единствено себе си. Ако съжаляваме някой заради това, че се е спънал, значи виждаме себе си в дупката. Иначе бихме го попитали как се чувства, от какво има нужда, бихме имали чувствителност за него, не за страховете си. Вместо директно да скачаме в мрачните физиономии и провлачените от мъка гласове. Нормално е по пътя да има неравности, а може да се навел да си откъсне цвете човекът. То винаги е цвете това, което ни спъва. Всъщност…спъват ни само цветята по пътя, защото след всяка опитност нещо в нас разцъфва.
Да подадем светлина, не означава да отречем тъгата на другия (ако има такава), нито да я дърпаме да си ходи. Не означава да го потупваме с мним оптимизъм, докато рецитираме клишета как трябва да бъде силен и да се стегне. Означава да се опитаме да бъдем огледални за него и спокойни в себе си. И като се види в нас другият, да му се проясни небето. Да види чрез нас частица от собствената си, по-дълбока действителност.

И да, топлината и нежността в очите и думите ни, не са съжаление, те са израз на обич, състрадание и подкрепа. Всеки човек се нуждае от последните, когато му е трудно.

Разбира се, има хора, които изговарят заучени фрази от обърканост и незнание какво друго да направят, и чиито добри и искрени сърца се усещат въпреки това.

Ако още не сте гледали The Intouchables, гледайте го. Ярък пример за любяща безжалостност и истинска помощ. Филмът е по действителен случай.

И е важно да различаваме любяща от нелюбяща безжалостност. Първата, дори ако бодне, радва, а втората само боде в раните безрадостно.

А най-важното е, че каквото и да идва, все е за добро. И да ни радват, и да ни отразяват с нежност, и да ни помагат, и да ни (уж) пречат, и да ни бодат безлюбовно, и да ни жалват…все за Добро е. С главна буква, защото става дума за онова главно добро, което често не виждаме иззад паравана на идеалите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *